Konsulenter
Hos H&E udvikler vi løbende vores kompetencer inden for bæredygtigt byggeri, og vores medarbejdere har gennemgået efteruddannelse i Svanemærket byggeri, renovering og rådgivning. Niels Christian Nielsen har gennemført Molios uddannelse som Certificeret rådgiver i bæredygtighed samt DK-GBC uddannelserne; DGNB-Konsulentuddannelsen i nye bygninger og DGNB for bygninger i drift.
H&E er selv licensholder på de miljøcertificerede byggeprojekter og står for administrationen af dokumentation og den bæredygtige ledelse under udførsel. Allerede ved opstart af vores projekter tilkobles en bæredygtighedskonsulent.
Niels Christian Nielsen deltog på Building Green både i 2019 og 2020 i paneldebatter om, hvordan certificering kan bidrage til en mere bæredygtig byggebranche. Her har Niels bl.a. delt ud af vores erfaring inden for Svanemærket Byggeri.
Tilgang og erfaring
Hos H&E har vi særligt fokus på bæredygtigt byggeri og bæredygtighed fra skitsering til udførelse er et dagligt tema i vores rådgivning. Vi lægger vægt på at vores bæredygtighedsstrategier er en synergi mellem alle tre dimensioner af bæredygtighedsbegrebet. Den sociale, den miljømæssige og den økonomiske bæredygtighed. Hos H&E er der fokus på at de tre dimensioner af bæredygtighed ikke modarbejder hinanden, men derimod understøtter hinanden og dermed skabe mest værdi for bygherre, miljøet og branchen som helhed.
I vores arkitektur er bæredygtighed et parameter på linje med andre basale behov. Vi samler erfaringer, deler viden og efteruddanner os for at udfordre os selv og vores samarbejdspartnere.
I vores rådgivning opsætter vi, sammen med bygherren, målsætninger for byggeriets miljøpåvirkning. Vi arbejder med brug af hensigtsmæssige byggematerialer herunder genbrug af materialer, bygningens levetid og vedligehold, samt energiforbrug under drift.
Vi har erfaring med svanemærkning af byggeri, men uanset, om et projekt ønskes miljøcertificeret eller ej, er vores grundholdning, at alle byggerier skal leve op til samme standard, som certificeret byggeri. Vi har derfor udarbejdet et standardiseret materialekatalog med sunde og energivenlige materialer.
Diagrammet viser de områder, vi har praktisk erfaring med.
Eksempel på genbrug af byggematerialer: Gamlemursten.dk
H&E-miljøcertificeret renovering
Da der på nuværende tidspunkt ikke findes en certificeringsordning for renovering af enkeltstående lejligheder, har vi udviklet vores egen miljøcertificering for renovering af boliger. H&E-miljøcertificering har ekstra fokus på energibesparelse samt cirkulær økonomi og anvender Miljømærkning Danmarks retningslinjer for screening af materialer. Med certificeringen sikres, at en række minimumskrav overholdes og dermed, at materialer og overflader brugt til renoveringen er miljøvenlige.
En bolig, som har gennemgået en H&E-miljøcertificeret renovering, skiller sig bl.a. ud på nedenstående punkter:
- Efterisolering af ydervæg
- Energibesparende hårde hvidevarer
- Intelligent varmestyring
- Miljøvenlige byggematerialer
- Trævarer købt gennem FSC-certificerede leverandører
- Affaldssortering i 4 fraktioner
- Nedtagne bygningselementer er i videst muligt omfang sendt til genanvendelse
- I boligen er benyttet maling, som er Svanemærket eller har Miljøblomsten
Efter en H&E miljørenovering har vi givet boligen en ny bæredygtig start. Derefter giver vi miljøfaklen videre til beboerne ved at informere dem om de bæredygtige tiltag og deres forpligtelse til at fortsætte den bæredygtige linje ved f.eks. altid at benytte maling og rengøringsmidler, der er Svanemærkede eller mærket med EU-blomsten samt at være opmærksom på forbrug af vand-, varme-, og el.
Biodiversitet
H&E arbejder aktivt med at fremme biodiversiteten i og omkring arkitekturen. I samarbejde med eksperter i plante- og dyreliv, skaber vi løsninger, der understøtter den danske planteflora samt dyre- og insektlivet.
Ved at plante de rigtige plantearter omkring byggerierne og skabe landskaber med høje græsser og mere vild natur, booster vi insektlivet og dermed også fødekilden for fugle og dyreliv i området.
I nogle byggerier integrerer vi bl.a. redekasser til fugle, som det ses på billedet. Enkelte fuglearter er fredet og skal derfor behandles med omhu under renoveringsprocesser. Under renovering sørger vi derfor også for at opsætte midlertidige redekasser på stilladserne i de perioder, hvor fuglene opholder sig i Danmark. Når fuglene flyver syd på henover vinteren færdiggøres byggeriet og stilladset pilles ned. De nye indbyggede redekasser står dermed klar, når fuglene igen vender hjem til Danmark.
Du kan her læse en artikel om, hvordan de naturmæssige kvaliteter er tænkt ind i udearealerne ved de Svanemærkede tagboliger, vi har under opførelse i Vanløse. Niels Christian Nielsen og P+, Pensionskassen for Akademikere beskriver, hvordan en investering i biodiversitet gør en forskel for både naturen, beboerne og ejendommen.
FN's verdensmål
Hos H&E arbejder vi aktivt med FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling. I H&E har vi særligt fokus på FN verdensmål nr. 17 ”Partnerskaber for handling”. Gennem samarbejder med progressive ingeniører, samt eksperter indenfor biodiversitet og genanvendelse, søger vi at samle det bedste rådgiverteam, til den specifikke opgave.
I H&E arbejder vi, derudover med at skabe bæredygtige byggestandarder, der bl.a. har fokus på lavt energiforbrug (FN verdensmål nr. 7), brug af screenede af byggematerialer (FN verdensmål nr. 12, 13 og 15), samt bæredygtig adfærdsdesign (FN verdensmål nr. 11) og fokus på bæredygtighed i byggeprocessen (FN verdensmål nr. 8, 12 og 15).
Certificering
H&E har et godt samarbejde med Miljømærkning Danmark, der varetager Svanemærket og EU-blomsten. På ecolabel.dk kan du læse et interview med vores bæredygtighedsrådgivere.
Svanemærket udmærker sig ved at omfatte den samlede livscyklus for et produkt. Et svanemærket byggeri er godt for både miljøet og for brugeren af bygningen og er bl.a. kendetegnet ved et lavt energiforbrug og et godt indeklima. Byggematerialer og kemiske produkter lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Du kan læse mere om Svanemærket byggeri her.
DGNB-certificeringssystemet bygger på en helhedsorienteret forståelse af bæredygtighed og vurderer et byggeri ud fra miljømæssige, sociale og økonomiske kvaliteter. Du kan læse mere om DGNB her.
Vores bærdygtighedsteam har gennemført 'DGNB-konsulentuddannelsen i nye bygninger' samt uddannelsen 'DGNB for bygninger i drift'.
Medlemskaber
Upcycling Forum er et fællesskab for producenter, arkitekter, designere, ingeniører m.fl., der ønsker at arbejde sammen om at gøre restaffald til en ressource i upcyclede produkter og projekter. Læs mere Upcycling Forum besøg vores medlemsprofil.
The Upcycl er en platformscervice (B2B), hvor medlemmer dele ressourcer. Restmaterialer og biprodukter fra produktion upcycles i fællesskab, så affald og CO₂ -udledning reduceres. Via netværk og overblik sikres cirkularitet. Læs mere om The Upcycl og besøg vores medlemsprofil.
Green Building Council Denmark er en medlemsorganisation, der arbejder for at fremme bæredygtighed i byggebranchen i Danmark. DK-GBC certificerer bæredygtigt byggeri og uddanner konsulenter i DGNB. Læs mere om DK-GBC og besøg vores medlemsprofil.
Samarbejde
H&E samarbejder med forskellige eksperter indenfor cirkulær økonomi, genanvendelse og biodiversitet. Heriblandt Kingo Unika og Genbyg, der giver nyt liv til brugte eller kasserede bygningsmaterialer og bygningsdele. Derudover samarbejder vi også med Mursejlerne.dk, hvor vi sammen udarbejder løsninger, der giver plads til den fredede fugl i fremtidens bæredygtige byer.
Læs mere om vores samarbejdspartnere her: